Aς μην πλησιάσει εκείνος που του φαίνεται πως η δοκιμασία είναι μακροχρόνια!
Εσείς που αρνείστε το Ευαγγέλιο της ελπίδας, της δράσης και του θάρρους,
Που νομίσατε αβάσταχτη τη περίοδο της μάθησης,
Που χλωμιάζετε αντικρύζοντας την αγάπη,
Που τρομάζετε απ' τα φτερά ενός αγγέλου,

ΔΕ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!

Ελ Μορύα

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Βασικά παρασκευάσματα και τρόποι χρήσης

Για κάθε περίπτωση είναι ωφέλημο να έχετε μια γενική γνώση. Τί και πώς.
ΕΝ ΚΑΙΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΟΜΩΣ, ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ!!!!!!!!
Πανελλαδικά υπάρχουν φαρμακεία που κατόπιν παραγγελίας σας παρασκευάζουν ότι θέλετε.
Και διαδυκτιακά μπορείτε να τα παραγγείλετε. Απο ένα τέτοιο ηλεκτρονικό "φαρμακείο" έχουμε αντλήσει τις πληροφορίες.
Τα παρακάτω, αφορούν την ενημέρωση σας.
Η βοτανοθεραπεία είναι επιστήμη!!!

Έμβρεγμα Ι (Maceration)
Είναι διάλυμα συστατικών που παίρνουμε μουσκεύοντας τη φυτική ύλη σε κρύο νερό για αρκετό χρόνο ( μέχρι αρκετές μέρες).

Έμβρεγμα ΙΙ (Digestion)
Διάλυμα που παίρνουμε με ζεστό νερό κ’ατω του βρασμού (ρίζες, φλοιοί)

Έγχυμα (Infusion)
Τσάι-Είναι διάλυμα συστατικών που παίρνουμε όταν τοποθετήσουμε την φυτική ύλη σε ανάλογο δοχείο και την σκεπάσουμε με βραστό νερό. Το δοχείο σκεπάζεται και το παρασκεύασμα είναι έτοιμο σε 5-10 λεπτά. Η αναλογία είναι συνήθως 2-5 μέρη φυτικής ύλης στα 100 μέρη νερού.

Αφέψημα (Decotion)
Γίνεται όταν βάλουμε να βράσει η φυτική ύλη με σιγανό βράσιμο στο νερό για μερικά λεπτά(ένα τέταρτο της ώρας περίπου). Μια κουταλιά φυτικής ύλης για τέσσερα φλιτζάνια νερό. Χρησιμοποιούνται κυρίως οι ρίζες, οι φλοιοί, τα στελέχη και μερικά φύλλα.

Εκχύλισμα (Extract)
Παρασκευάζεται όταν διάλυμα συστατικών φυτικής ύλης (σε νερό, οινόπνευμα η αιθέρα) το εξατμίσουμε κατά ένα μέρος.

Σιρόπι (Sirop)
Γίνεται με 100γρ. ζάχαρη σε 100γρ. νερό (ζεστό η κρύο). Το σιρόπι είναι ιδανικό γιατρικό για τον βήχα. Τα σιρόπια χρησιμεύουν για να αρωματίσουν τα γιατρικά στα παιδιά.

Βάμμα (Tincture)
Παρασκευάζεται όταν αφήσουμε την φυτική ύλη σε οινόπνευμα καθαρό να μουσκέψει για αρκετές μέρες (10 μέρες σε αναλογία 10:100). Το καθαρό υγρό είναι το βάμμα. Παρασκευάστε το βάμμα κάθε βοτάνου χωριστά και συνδυάστε μεταξύ τους τα έτοιμα βάμματα. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα-ρούμι)

Αιθέριο έλαιο
Παρασκευάζεται με εκχύλιση φαρμακευτικά. Γίνεται με απόσταξη διαφόρων μερών της φυτικής ύλης.

Αλκολάτ (Alkolat)
Γίνεται όταν μουσκέψουμε την φρέσκια φυτική ύλη σε οινόπνευμα

Αλκολατύρ (Alkoolature)
Γίνεται όταν μουσκέψουμε την φυτική ύλη σε καθαρό οινόπνευμα αρκετά και πάρουμε το καθαρό υγρό.

Υδρολατ (Hydrolat)
Είναι το απόσταγμα νερού με αρωματική φυτική ύλη (νερό άνθεων πορτοκαλιάς)

Πτυσάνη (Tisan)
Είναι διάλυμα φυτικών συστατικών που παίρνουμε με έναν από τους απλούς τρόπους: ( Έμβρεγμα, έγχυμα, αφέψημα). Για να γλυκάνετε τα διάφορα παρασκευάσματα χρησιμοποιήστε μέλι.

Κρέμα (Cream)
Είναι μίγμα νερού με λίπη η έλαια, που αναμιγνύεται με το δέρμα και το μαλακώνει. Μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα με μια γαλακτοποιητική αλοιφή. Οι κρέμες διατηρούνται για αρκετούς μήνες (σε δροσερό μέρος η στο ψυγείο). (150γρ. γαλακτωματοποιητική αλοιφή- 70ml γλυκερίνη- 80ml- 30γρ. αποξηραμένο βότανο)

Αλοιφή (Salve)
Περιέχει μόνο έλαια και λίπη χωρίς νερό. Οι αλοιφές είναι κατάλληλες για τα σημεία όπου το δέρμα είναι εξασθενημένο και μαλακό. Παρασκευάζεται από ζωικά λίπη. Εξίσου αποτελεσματικές είναι η βαζελίνη και η παραφίνη. ( 500γρ. βαζελίνη η κερί παραφίνης- 60γρ. αποξηραμένο βότανο)

Σκόνες και κάψουλες
Τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μορφή σκόνης, διαλυμένα με νερό η πασπαλισμένα στο φαγητό η μέσα σε κάψουλες. ( 2-3 κάψουλες 200γρ., 2-3 την ημέρα/1/2-1 κουταλιά σκόνη 3 φορές την ημέρα)

Κομπρέσα
Συχνά χρησιμοποιούνται για να επιταχύνουν την επούλωση πληγών και την θεραπείατων μυϊκών κακώσεων. Είναι ένα κομμάτι ύφασμα μουσκεμένο στο βότανο. Για την κομπρέσα μπορείται να χρησιμοποιήσετε το έγχυμα, το αφέψημα και το βάμμα αραιωμένο σε νερό. Χρησιμοποιήστε το πρότυπο έγχυμα, αφέψημα η 5-20ml βάμμα σε 500ml καυτό νερό.

Κατάπλασμα
Έχει παρόμοια δράση με την κομπρέσα αλλά χρησιμοποιείται ολόκληρο βότανο αντί για το υγρό εκχύλισμα. Τα καταπλάσματα χρησιμοποιούνται ζεστά. Ψιλοκόψτε νωπά βότανα σε μίξερ για μερικά δευτερόλεπτα η βράστε τα σε λίγο νερό 2-5 λεπτά.μ Αντικαταστήστε το κατάπλασμα κάθε 2-4 ώρες.

Χυμοί
Οι χυμοί από βότανα παρασκευάζονται πολτοποιώντας το φυτό με μίξερ η αποχυμωτή. Για να πάρετε τον χυμό περάστε τον πολτό από σουρωτήρι η ζελατινένια σακούλα. (10 λίτρα νωπό βότανο για 100ml χυμό.

Μίγματα για Αρωματοθεραπεία
Εξατμίστε σταγόνες από τα μίγματα αιθερίων ελαίων σε συσκευές καύσης (burner) ή βάλτε μερικές σταγόνες σ' ένα μπωλ με νερό 6-10 σταγόνες, και βάλτε το στο καλοριφέρ.
http://www.donkeyisland.gr/new/use.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου