Aς μην πλησιάσει εκείνος που του φαίνεται πως η δοκιμασία είναι μακροχρόνια!
Εσείς που αρνείστε το Ευαγγέλιο της ελπίδας, της δράσης και του θάρρους,
Που νομίσατε αβάσταχτη τη περίοδο της μάθησης,
Που χλωμιάζετε αντικρύζοντας την αγάπη,
Που τρομάζετε απ' τα φτερά ενός αγγέλου,

ΔΕ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!

Ελ Μορύα

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Ταραξάκο- Πικραλίδα- (Taraxacum officinale)

Πικρόχορτο, Πικραλίδα, το οποίο διεγείρει της εκκρίσεις της χολής, τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα το ζαχαροδιαβήτη και τη χοληστερίνη. Διουρητικό, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Θεωρείται εξαιρετικό για την πρόληψη και ήπια αντιμετώπιση των ρευματισμών και της κόπωσης του οργανισμού. Στη γαστρονομία χρησιμοποιείται ως σαλάτα ωμό ή βρασμένο, με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο. http://www.winefest-dafnes.gr/botana.htm

Το ταραξάκο είναι ενα πολυετές,ποώδες φυτό το οποίο γνωρίζουμε και με τις ονομασίες πικραλίδα, αγριοράδικο ή δόντι λιονταριού. Συχνά το χρησιμοποιούμε ώς σαλάτα αφού τα φύλλα του τα βρίσκουμε σε ορεινές περιοχές και σε λιβάδια. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 25 εκατοστά και χαρακτηριστικό του είναι το κίτρινό του άνθος. Υπάρχει στην Ελλάδα.

Θεωρείται απο τους επιστήμονες φαρμακευτικό μιας και η δράση του είναι ισχυρή και πολύπλευρη. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως αφέψημα και περιέχουν βιταμίνη Α,c,d σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και πολλά ακόμη συστατικά απαραίτητα για την υγεία μας. Το συστατικό της μαννιτόλης που περιέχεται,μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Άλλες γνωστές ιδιότητές του είναι: η τόνοση της λειτουργίας του ήπατος, αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας,μείωση χοληστρερόλης, καταπολέμηση κατακράτησης υγρών, καλή λειτουργία χολής,απομάκρυνση τοξινών, καταπολέμηση αδυναμίας, έλεγχος σακχάρου σε άτομα με διαβήτη, δράση κατά του ιού του έρπητα.
http://diatrofika-nea.blogspot.com/2009/11/blog-post_29.html

Φαρμακευτικές ιδιότητες: Τα ταραξάκο θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά φυτά. Όπως όλα τα πικρά χόρτα, το ταραξάκο διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής, τονώνει τις λειτουργίες του ήπατος το βοηθά να απομακρύνει τοξίνες κάθε προέλευσης, ανακουφίζει ακόμα και στα πρώτα στάδια κίρρωσης., καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και την αύξηση της χοληστερίνης. Είναι επίσης διουρητικό, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Επειδή περιέχει μεταλλικά στοιχεία κι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το ταραξάκο είναι εξαιρετικό φάρμακο προληπτικό και θεραπευτικό συγχρόνως, κατά των ρευματισμών και της αδυναμίας.

Συστατικά φύλλου Ταραξάκου: τα κύρια πικρά συστατικά του φύλλου και που συναντώνται επίσης και στη ρίζα είναι οι σεσκιτερπενικές λακτόνες συμπεριλαμβανομένων των γερμακρολιδίων (γλυκοσίδη του ταραξινικού οξέος και γλυκοσίδη του 11,13-διυδροταραξινικού οξέος). Άλλα συστατικά είναι τριτερπένια (κυκλοαρτενόλη και φυτοστερόλες), παρα-υδροξυφαινυλο οξικό οξύ, κουμαρίνες(σκοπολετίνη, αισκουλετίνη), καροτενοειδή (λουτείνη, βιολαξανθίνη), βιταμίνες: Α (14.000iu/100g φρέσκων φύλλων), Β, C και D, ανόργανα στοιχεία ιδιαίτερα κάλιο (3,5-4,5% των ξηρών φύλλων).
http://www.dolo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=175&Itemid=51

Ταραξάκο ( Taraxacum officinale)
Κοινή ονομασία αγριομάρουλο.
Ιδιότητες:
Πέρα από σαλατικό, το ταραξάκο έχει μία σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι διουρητικό, υπακτικό, τονωτικό, καθαριστικό του αίματος κατά των φλεγμονών του στήθους και του βήχα.

Έχει ευεργετική δράση στη χολή. Από τη ρίζα του φουρνισμένη και αλεσμένη, παίρνουμε έναν καφέ που είναι πολύ ωφέλιμος στην πέψη. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν ενός κοινού μαρουλιού. Αφέψημα των φύλλων του είναι κατά του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της υδρωπικίας. Καλυτερεύει τη λειτουργία των αδένων. Η πλήρης επίδραση του επιτυγχάνεται όταν τα φύλλα του, τρώγονται ωμά σαν σαλάτα.

Που το συναντάμε:
Πολύ γνωστό στην Ελλάδα φυτό, που συναντάται σε ακαλλιέργητους τόπους, σε λιβάδια ακόμα και σε δρόμους. http://www.ert.gr/afieromata/votana/votana19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου