Aς μην πλησιάσει εκείνος που του φαίνεται πως η δοκιμασία είναι μακροχρόνια!
Εσείς που αρνείστε το Ευαγγέλιο της ελπίδας, της δράσης και του θάρρους,
Που νομίσατε αβάσταχτη τη περίοδο της μάθησης,
Που χλωμιάζετε αντικρύζοντας την αγάπη,
Που τρομάζετε απ' τα φτερά ενός αγγέλου,

ΔΕ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!

Ελ Μορύα

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Προσευχή, Ελ Μορύα

Εσύ που μου 'δωσες τη φωνή και την ασπίδα,

Στείλε ένα Δάσκαλο πάνω στα μονοπάτια μου-
είναι ανοιχτή η καρδιά μου.

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

HMIΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΛΙΘΟΣ - ΟΨΙΔΙΑΝΟΣ (Obsidian)

Το ακόλουθο κείμενο, το βρήκα σε μια ιστιοσελίδα με θεραπευτικούς κρύσταλλους.
Δυστυχώς την έχασα! Επιφυλάσομαι να αναφέρω άμεσα σε ποιόν ανήκει το κείμενο! Ζητώ συγχνώμη!
Ο Οψιδιανός θεωρείται ο ημιπολύτιμος λίθος του Υδροχόου, αλλά ο snowflake οψιδιανός συνδέεται μερικές φορές με τον Παρθένο.

O Οψιδιανός (Obsidian) αποτελεί ένα σημαντικό ημιπολύτιμο λίθο στην ιστορία της ανθρώπινης ανάπτυξης. Πολλά από τα πρώτα εργαλεία μας ήταν κατασκευασμένα από αυτό το φυσικό γυαλί. Έχει κερδίσει τη φήμη του ως μια πέτρα προστασίας από την αρχική του χρήση σε μαχαίρια, αιχμές βελών και εργαλεία. Ο Οψιδιανός διαμορφώνεται από τη λάβα των ηφαιστειακών εκρήξεων καθώς αυτή παγώνει μέσα στη γη και η υαλώδη μορφή και λάμψη του τον καθιστούν μοναδικό υλικό για χρηστικά όσο και διακοσμητικά αντικείμενα στο βάθος των αιώνων.

Ο Οψιδιανός αποτελούσε μια ιερή πέτρα σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς και έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο εξουσίας. Οι Μάγια ιερείς μάλιστα τον χρησιμοποιούσαν ως μαγική πέτρα για να προβλέπουν το μέλλον. Μέχρι και σήμερα ο οψιδιανός είναι ένα πετράδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαντική τέχνη και ορισμένοι επαγγελματίες του είδους θεωρούν ότι η μαύρη αυτή πέτρα μπορεί να τους βοηθήσει να φτάσουν πιο εύκολα στο υποσυνειδητό τους και να έχουν καλή τύχη στις προβλέψεις τους.

Στην αρχαιότητα ο οψιδιανός Χρησιμοποιήθηκε επίσης και για την επούλωση πληγών (πολλές από τις οποίες είχαν προκληθεί από όπλα φτιαγμένα από οψιδιανό!) και για ανακούφιση από τον πόνο. Λέγεται ότι κρατώντας ένα τέτοιο πετράδι προστατεύεις τον εαυτό σου από πάσης φύσεως σωματική ή ψυχική βλάβη. Όπως και ότι έχει την δυνατότητα να διώχνει μακριά κάθε αρνητική ενέργεια. Επίσης πιστεύεται ότι θα βοηθήσει να δείτε τις αδυναμίες σας με σαφήνεια και θα αποτελέσει ένδειξη για τη διόρθωση τους.

Ο οψιδιανός snowflake είναι ένας λίθος που συμβολίζει την καθαρότητα και βοηθάει να αποβάλλουμε το στρες και την ψυχική ένταση................................................................................................................
Σχόλιο μου : Λοιπόν, Η αλήθεια είναι ότι θα βρείτε σε πολλές ή καλύτερα σε όλες τις σελίδες τον Μαύρο Οψιδιανό ώς τον καλύτερο προστατευτικό κρύσταλλο. Μια αλήθεια όμως που δεν είδα ΚΑΝΕΙΣ να αναφέρει είναι ότι Ο ΜΑΥΡΟΣ ΟΨΙΔΙΑΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ!!!!!! ΜΟΝΟ!!!!!! ΝΟΜΟΣ!!!
Οποιος σας τον δίνει σαν θεραπευτή, προστάτη ή κόσμημα, δεν τον έχει φορέσει ή κρατήσει ποτέ ο ίδιος!
Ο Μαύρος Οψιδιανός απο θεραπευτή, "εφαρμόζεται" για 3 (τρία) με 5 (πέντε) λεπτά της ώρας!!!
Έπειτα απο την εφαρμογή αυτή, ο "θεραπευόμενος" πρέπει να κάνει "καθαριστικά λουτρά" για 3(τρείς) συνεχόμενες ημέρες...
Κάποιος που φορά τον κρύσταλλο αυτό, καλεί την αλλαγή στην ζωή του. Αυτή η αλλαγή επιτυνχάνεται μέσω της αποκάλυψης των αιτίων της α-σθένειας ή του προβλήματος. Το "μάθημα" όμως που φέρει ο Οψυδιανός είναι σκληρό και ανελεητο! Είναι καθαρά "Κρόνιος Λίθος". Σκληρός Δάσκαλος. Είναι καθαρισμός "χωρίς αναισθητικό"! Αν δεν έχετε κατάλληλη συναισθηματική και ψυχολογική προετοιμασία, μπορεί και σίγουρα θα σας συνθλίψει! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ.
Οι άνθρωποι που τον πουλούν σαν κόσμημα(!) εγκληματούν! Μπορεί να σε τρελλάνει!!! Όλοι έχουμε κάνει λάθη και ως ένα βαθμό έχουμε έλλειψη "ισορροπίας". Ο κρύσταλος αυτός θα σας τα δείξει όλα με ισχύ και σκληρότητα μπορείτε δεν μπορείτε, θέλετε δεν θέλετε και δεν θα σταματήσει αν δεν "καθαρίσει" τα πάντα!
Μείνετε λοιπόν ευφυώς ΜΑΚΡΥΑ! Προτειμήστε μια Μαύρη Τουρμαλίνα, για προστασία. Έναν Γαγάτη...
Η Μαύρη Τουρμαλίνα είναι ο λίθος που "δίνει την ζωή του για να μας σώσει". Μόλις αισθανθεί ότι κινδυνεύετε σπάει! Σπάει για να σας προστατέψει.
Το κολιέ απο Μαύρη Τουρμαλίνα  προϋποθέτει ισχυρό ενεργειακό πεδίο, θα έχετε πονοκέφαλο- το αναφέρω για να μην είναι η πρώτη σας προτίμηση.
Μπορείτε να βρείτε κομμάτια έτοιμα δεμένα που μπορούν να κρεμαστούν, με πολύ μικρό κόστος.

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Το φυσικό φαρμακείο του σπιτιού

Γράφει: Περγαντά Γιάννα, Φαρμακοποιός
Πολλές φορές στο σπίτι μπορεί να μας συμβεί κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να έχουμε. Γι' αυτό το λόγο θα σας δώσουμε μερικά από τα "πρώτης ανάγκης" βότανα, αιθέρια έλαια, λάδια και αλοιφές που πρέπει να έχουμε πάντα στο σπίτι για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο φυσικό τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να συμβούν σε μας, αλλά και σε άλλους στο σπίτι.

Μερικά από τα βότανα που πρέπει να έχουμε στο σπίτι είναι:
Χαμομήλι,
Τίλιο,
Φασκόμηλο,
Μέλισσα,
Τσάι πράσινο,
Μέντα,
Βαλεριάνα,
Μάραθο,
Γλυκάνισο,
Βάλσαμο,
Λεβάντα,
Θυμάρι,
Ρίγανη,
Αλτέα
...Τσουκνίδα
Δίκταμο
Ταραξάκο
Λουίζα
Βασιλικός

Μερικά από τα αιθέρια έλαια που πρέπει να έχουμε στο σπίτι είναι:
Λεβάντα,
Μέντα,
Χαμομήλι,
Δενδρολίβανο,
Θυμάρι,
Ευκάλυπτος,
Γαρύφαλλο
Ελίχρυσος
Τεϊόδεντρο
Μερικά από τα λάδια που πρέπει να έχουμε στο σπίτι είναι:
Σιτέλαιο,
Αμυγδαλέλαιο,
Υπέρικος, (Βαλσαμέλαιο)
Δαφνέλαιο
... Καλέντουλας

Μερικές από τις αλοιφές που πρέπει να έχουμε στο σπίτι είναι:
Άρνικα,
Καλέντουλα,
Rescue Remedy Cream (Bach),
Αλοιφή με υπέρικο, (Βαλσαμο)
Αλοιφή με ευκάλυπτο

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Σε 1 ποτήρι του κρασιού βάζουμε σιτέλαιο και ρίχνουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Κάνουμε επάλειψη τοπικά 3-4 φορές την ημέρα.

Επίσης η κρέμα υπέρικου ή κρέμα Rescue Remedy cream είναι ιδανική για τοπική χρήση.

Κομπρέσα με λάδι υπέρικου μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα είναι ιδανική για να τη βάζουμε τοπικά 2-3 φορές την ημέρα.
...(+ Τεϊόδεντρο) .. Μπορείτε να το έχετε έτοιμο μέσα σε λάδι καλέντουλας. (50 μλ καλέντουλα, 15 σταγ. Λεβάντα, 15 σταγ. τεϊόδεντρο, + βαλσαμέλαιο)

ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Για την διάρροια ιδανικό είναι ένα ρόφημα από πράσινο τσάι. Σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού πράσινο τσάι, αφού βράσει για 2' το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 10΄το σουρώνετε και το πίνετε. Μπορείτε να πιείτε 2-3 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα. Επίσης μπορείτε να κάνετε ρόφημα βαλεριάνας αλλά με ΠΡΟΣΟΧΗ. 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Βράζεται για 2, πίνετε ΜΟΝΟ 1 φλιτζάνι του τσαγιού την ημέρα.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ
Για τον πονοκέφαλο, μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα με χαμομήλι, λεβάντα, δενδρολίβανο και χρυσάνθεμο. Από αυτό το ρόφημα μπορείτε να πιείτε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα.

Κομπρέσες με λεβάντα. Σε βρεγμένο πανί με κρύο νερό ρίχνετε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα ή lemon balm.

ΠΟΝΟΙ ΠΛΑΤΗΣ
Σε 1 ποτήρι του κρασιού ρίχνουμε αμυγδαλέλαιο και 4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο juniper, ginger και κάνουμε μασάζ 2-3 φορές την ημέρα. Επίσης κομπρέσα ζεστή με αιθέρια έλαια juniper και ginger θα σας βοηθήσει. Προσοχή μετά από το μασάζ και τις κομπρέσες να μην εκτεθείτε στο κρύο.

Επάλειψη με κρέμα άρνικας 2-3 φορές την ημέρα βοηθά τους πόνους της πλάτης.

ΕΜΕΤΟΣ
Για τον εμετό, μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα χαμομηλιού ή μέντας μέσα στο οποίο θα ρίξουμε 2 σταγόνες μέντα ή αιθέριο έλαιο.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Σε 1 φλιτζάνι ρόφημα μέντας παγωμένο ρίχνουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.

ΒΗΧΑΣ
Για τον βήχα, ιδανικό είναι ένα ρόφημα με μέλισσα, θυμάρι, γλυκόριζα. Πίνετε ένα φλιτζάνι 2-3 φορές την ημέρα. Επίσης, με φασκόμηλο ρόφημα μπορούμε να κάνουμε γαργάρες 2 φορές την ημέρα.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ - ΓΡΙΠΗ
Για εντριβές σε 1 ποτήρι του κρασιού ρίχνουμε χαμομηλέλαιο και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.

Ένα ρόφημα με φασκόμηλο, θυμάρι, μέλισσα, μέντα βοηθά στο κρυολόγημα. Πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Επίσης, επάλειψη με κρέμα με ευκάλυπτο στο στήθος και στη πλάτη βοηθά στους πόνους από το κρυολόγημα.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Για την δυσκοιλιότητα, μπορούμε να κάνουμε ένα ρόφημα με ραδίκι, χαμομήλι, μάραθο και να πίνουμε 1 φλιτζάνι το βράδυ.

Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό βάζουμε 1 κουταλάκι από το μίγμα και το αφήνουμε στη φωτιά για 2΄. Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε στο νερό για 10΄, το σουρώνουμε και το πίνουμε.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ - ΚΝΗΣΜΟΣ
Για την αλλεργία και τον κνησμό μπορούμε να κάνουμε επαλείψεις με κρέμα καλέντουλας και κρέμα rescue. Βοηθούν στον κνησμό και μαλακώνουν την ερεθισμένη επιδερμίδα και την κοκκινίλα.

ΑΫΠΝΙΑ
Για την αϋπνία, ένα ρόφημα με βαλεριάνα, μέλισσα, χαμομήλι που πίνουμε το βράδυ πριν τον ύπνο βοηθά στην αϋπνία. ΠΡΟΣΟΧΗ: για 100 γρ. από το μίγμα βάζουμε 40 γρ. μέλισσα, 40 γρ. χαμομήλι και 20 γρ. βαλεριάνα. Από αυτό το μίγμα, βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 15΄, το σουρώνουμε και πίνουμε 1 φλιτζάνι το βράδυ πριν τον ύπνο.

Όλα τα βότανα πρέπει να προσέχουμε από πού τα αγοράζουμε. Τα φαρμακεία είναι ένας χώρος που είμαστε σίγουροι για την ποιότητα των βοτάνων και για την ασφαλή συντήρησή τους και προέλευσή τους. Η συντήρηση των βοτάνων στο σπίτι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Πρέπει αν τοποθετούμε τα βότανα σε γυάλινα βάζα, μακριά από υγρασία και πολύ φως.

Τα αιθέρια έλαια και τα λάδια πρέπει να φυλάσσονται σε σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια μακριά από το φως.

Επίσης, τα φυτικά λάδια και τα αιθέρια μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία.

Επίσης, οι κρέμες και ότι άλλο χρειαστείτε μπορείτε να τα βρείτε στα φαρμακεία. Στα φαρμακεία μπορείτε επίσης να ζητήσετε συμβουλές και να σας βοηθήσουν σε ότι απορίες μπορεί να έχετε σχετικά με τα βότανα και τα άλλα που χρειάζεστε για το φυσικό φαρμακείο.

Όλα τα βότανα δεν είναι ακίνδυνα και θέλουν προσοχή στην χρήση του.
Τα αιθέρια έλαια επίσης θέλουν προσοχή να μην έρθουν σ' επαφή με τα μάτια και το στόμα.
Τα βότανα, τα λάδια, αιθέρια έλαια και οι κρέμες να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Σεπτεμβρίου 2003, http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=676

Bαλεριάνα, Βοηθά στο Πύρ

Από τα πιο δραστικά βότανα, η βαλεριάνα καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα χάρη στις αγχολυτικές της ιδιότητες, χαρίζοντάς µας την πολυπόθητη ηρεµία.


Aνθίζει το καλοκαίρι µέχρι το φθινόπωρο κυρίως σε µέρη µε υγρά και ψυχρά κλίµατα. Μπορείτε να την βρείτε σε αγρούς αλλά και να την καλλιεργήσετε µόνοι σας στον κήπο ή σε µια γλάστρα στο µπαλκόνι σας. Μαζέψτε τις ρίζες της το φθινόπωρο και φροντίστε να τις αποξηράνετε µακριά από το φως ή αναζητήστε τες σε βοτανοπωλεία και φαρµακεία.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Η βαλεριάνα χρησιµοποιείται κυρίως για ηρεµιστικούς και κατευναστικούς σκοπούς, καθώς πρόκειται για ένα βότανο µε αγχολυτικές και αντισπασµωδικές ιδιότητες που θεωρείται ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα σε περιπτώσεις νευρώσεων, κατάθλιψης, εξάψεων και υπερέντασης. Θεωρείται επίσης χρήσιµη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, νευραλγίας, κολίτιδας, υπέρτασης, κολικών του εντέρου, ρευµατικών πόνων και δυσµηνόρροιας αλλά και σε κράµπες, ηµικρανία, αϋπνία, πονόδοντο και νευρικό άσθµα.

Για τον πονοκέφαλο και την αϋπνία
Απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο µε αφέψηµα βαλεριάνας βράζοντας απλώς 10 γραµµάρια φύλλα ή ρίζα βαλεριάνας σε ένα λίτρο νερό. Για να καταπολεµήσετε την αϋπνία αφήστε για 45 λεπτά µία χούφτα φύλλα βαλεριάνας σε δύο κούπες βραστό νερό σκεπάζοντας καλά το σκεύος για να µην κρυώσει το αφέψηµα. Πίνετε 3-4 φορές την ηµέρα καθώς και 30-45 λεπτά πριν από τον ύπνο.

Μάθετε ότι
Οι µεγάλες δόσεις βαλεριάνας προκαλούν κακοδιαθεσία. Η χρήση της πρέπει να γίνεται για µία εβδοµάδα µόνο, µε διάλειµµα στη συνέχεια δύο-τριών εβδοµάδων. Στο διάστηµα της «αποχής» επιτρέπεται η χαλάρωση στο µπάνιο µε αφρόλουτρο µε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο βαλεριάνας στο νερό.

Στη Γαλλία η βαλεριάνα αποκαλείται και «γατοβότανο» από τη συνήθεια που έχουν οι γάτες να τρώνε φύλλα βαλεριάνας όταν αντιµετωπίζουν στοµαχικές διαταραχές.

Tip
Για να αποφύγετε τη µάλλον δυσάρεστη γεύση και µυρωδιά της βαλεριάνας, προσθέστε στο αφέψηµα κανέλα, γλυκάνισο ή τριµµένο τζίντζερ.

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=545656

Ετερο,
Θεραπευτικές Ιδιότητες : Συνιστάται για την αρθρίτιδα, την κολίτιδα, τη διάρροια, τον πονοκέφαλο και την υπέρταση, το σύνδρομο του ευερέσθιτου εντέρου, την εμμηνόπαυση, την ψωρίαση, τους ρευματισμούς, τη νευρική υπερένταση, τον πονόδοντο, την ισχιαλγία, τους πόνους περιόδου. Η βαλεριάνα έχει χρησιμοποιηθεί για υστερικές καταστάσεις, υπερδιέγερση, αϋπνία, ημικρανία, κράμπες, κολικούς του εντέρου, ρευματικούς πόνους, δυσμηνόρροια, νευρικές καταστάσεις. Οι κύριες χρήσεις της είναι για ηρεμιστικούς και υπνωτικούς λόγους, ενώ χρησιμοποιείται παράλληλα σαν αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό. Προτείνεται επίσης για ανησυχία και νευρολογικές διαταραχές του ύπνου. Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιπτώσεις υπερέντασης.


Χρήση: Σαν ήπιο κατευναστικό, η βαλεριάνα πρέπει να λαμβάνεται 30-45 λεπτά πριν τον ύπνο. Με τη μορφή αφεψήματος ξηρής ρίζας, σε δοσολογία 1-2γραμ. ανά φλιτζάνι, προσέχοντας την υπερβολική θέρμανση γιατί είναι πολύ πτητική. Πρέπει να προστατεύεται από το φώς. Με το αφέψημά της επίσης γίνονται μπάνια κατά των σπασμών των νεογέννητων βρεφών. Αποφεύγετε τις μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. http://www.votana.eu/ipertasi/yt-valeriana.html

Σύμβολα Προστασίας- διαλυση φόβου!

Θα κάνω μια πολύ μικρή (αναγκαστικά!) αναφορά και ερμηνεία.
Τα σύμβολα έχουν χρησιμοποιηθεί απ'αρχής κόσμου ώς προστάτες υπέρ ζωής, υγείας και προστασίας και όχι μόνο.
Τα σύμβολα είναι “κλειδιά” συνειδητότητας. Αυτό σημαίνει ότι “δουλεύουν” σε επίπεδο συνείδησης και η προστασία που παρέχουν λειτουργεί σε επίπεδο συνείδησης. Αυτός είναι και ο κυρίως λόγος που η δύναμη τους είναι τόσο ισχυρή.
Η δύναμη των συμβόλων δεν έχει θετικό ή αρνητικό χαρακτήρα και είναι η δική μας πρόθεση εκείνη που τα κάνει θετικά ή αρνητικά. Είναι η δική μας “πίστη” εκείνη που κατευθύνει την δυναμή τους.
Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την γνώση της ιερής γεωμετρίας που εκφράζει μέσα από την πλειονότητα των συμβόλων την δύναμη της αγάπης μέσα απο γεωμετρικά σχήματα. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, σύμβολα βασίζονται πάνω σε αυτήν την γνώση και αυτός είναι ο λόγος που όσοι θέλησαν να τα χρησιμοποιήσουν για αρνητικό σκοπό δεν μπόρεσαν παρά να το κάνουν αφού όμως τα γυρισάν πρώτα ανάποδα!
Πολλά απο τα βασικότερα, αρχαιότερα και σημαντικότερα σύμβολα έχουν "πέσει θύματα" εσκαμμένης κατασυκοφάντησης για να μονοπωλούνται με απόλυτη (πλέον) άνεση απο τους "κακούς" των ημερών μας. Με μεγαλύτερο "θύμα" το πεντάκτινο.
Ο Σταυρός και το Αστέρι του Δαβίδ ή η σφραγίδα του Σολομώντα, δεν προκαλούν τον ίδιο "φόβο" αλλά μόνο έναν απλό "διαχωρισμό" (! Διαχωρίζω = διαβάλω), και αυτό γιατί "έτυχαν" καλύτερης και ευνοϊκότερης χρήσης επειδή εκπροσωπούν δύο μεγάλες και γνωστές θρησκείες.
Η αλήθεια είναι οτι και το Πεντάκτινο δεν μπόρεσαν να το χρησιμοποιήσουν πάρα μόνο γυρίζοντας το ανάποδα!
Το Πεντάγωνο συμβολίζει την δύναμη της Αγάπης και την ακτινοβολεί προς όλο τον κόσμο παρέχοντας έτσι ισχυρή προστασία σε εκείνον που το χρησιμοποιεί ενώ όταν το χρησιμοποιήσεις ανάποδα “συγκεντρώνεις” την δύναμη αυτή για το προσωπικό σου όφελος (πριν βιαστείτε να το χρησιμοποιήσετε για το προσωπικό σας όφελος έχετε κατα νου ότι η χρήση αυτή του πεντάγωνου θα ‘τραβήξει’ όχι και τόσο φωτεινές οντότητες στο διάβα σας. Όταν οι επιλογές μας μεταβαίνουν από το συλλογικό καλό στο προσωπικό μας καλό ταυτόχρονα επιλέγουμε να δουλεύουμε με μη φωτεινές οντότητες).
Πανίσχυρο σύμβολο και ο Σταυρός (διαφορετική η έννοια του που δεν μπορούμε να αναπτύξουμε εδώ γιατί θα φύγουμε τελείως από το θέμα μας) και για αυτό Τον γύρισαν ανάποδα!
Η μία αλήθεια λοιπόν είναι ότι "λειτουργούν" με την δική μας θέληση αλλά η μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι έχουν την δική τους δύναμη και αντίληψη!
Ως "Δημιουργοί" απο την θωριά της Ιερής Γεωμετρίας συμμετέχουν ενεργά στην Δημιουργία αλλά και στην προστασία των δημιουργημάτων.
Εμείς ώς "δημιουργήματα" χαίρουμε προστασίας και διαφύλαξης απο τα σύμβολα.
Τα οποία σαν βάσική ουσία έχουν την Α Γ Α Π Η.
Επιστρέφοντας τώρα "στα τυπάκια" που νομίζουν οτι είναι θεοί αντιλαμβανόμαστε ότι χρησιμοποίησαν τα σύμβολα για χειραγώγηση και εκμετάλλευση. Παρα-φύση!!!
Γέμισαν φόβο την αντίληψη των αμαθών. Και ο φόβος κρατάει μακρυά τους αμύητους απο τα Ιερά σύμβολα και την χρήση τους!!! Πολύ βολικό!
Σας καλώ και σας παρακαλώ να πράξετε την δική σας έρευνα για τον κόσμο των συμβόλων.
Η Γνώση αυτών ανήκει σε όλους. Μην παραδίδετε απο φόβο και μόνο την δύναμη αυτή!
Οι Αρχαίοι θεραπευτές πίστευαν στις θεραπευτικές δυνάμεις τους.
Σφράγιζαν τα κέντρα δύναμης με το σύμβολο του Σταυρού (Διοσκουρίδης, Ιπποκράτης)
Χρησιμοποιούσαν την Σφραγίδα του Βασιλιά Σολωμόντα
Η επίκληση: «σφραγίς Σολομόνος, αποδίοξον παν κακόν από του φορούντος». (Απο τον Διοσκουρίδη)
Γραφόταν με κινναβάρι και κρόκο αυγού (όπως τα υλικά που αγιογραφούμε μέχρι σήμερα) σε ύφασμα ή χαρτί και το φορούσαν οι ασθενείς.
Πεντάκτινο (Το είχαν για προστασία απο κάθε κακό δαίμωνα και οποιαδήποτε επιρροή αυτών στο κεφαλάρι της πόρτας ή το φόραγαν)
(Οι ιερείς του ακατανόμαστου μπαίνουν σε κύκλο που μέσα έχει μία πεντάλφα αλλά όρθια! Την χρησιμοποιούν και οι ίδιοι για προστασία. Μόνο σαν σύμβολο εξουσίας- δήλωση κατά της αγάπης- το σχεδιάζουν ανάποδα)
Σφραγίδες Αγγέλων (Πολλοί Αγιορείτες ακόμα και σήμερα τις χρησιμοποιούν για προστασία και θεραπεία)
Εικόνες Αγίων (Οι δικές μας, είναι απίστευτη προστασία)
Εικόνες Αναληφθέντων Δασκάλων (επίσης μεγάλη προστασία)
Η Ιερά Τετράκτυς!!!!!!

Σας καλώ και σας παρακαλώ να ερευνήσετε μόνοι σας και να υιοθετήσετε όποια μορφή προστασίας σας ταιριάζει. Είναι "στέριση" δύναμης και "εργαλείων προστασίας" η μή χρησιμοποίηση τους.
Μας παραμυθιάζουν αιώνες. Το έκαναν εσκεμμένα ο για να τα χρησιμοποιούν μόνοι και ανενόχλητοι για τον χειρισμό των μαζών!!!!
Η γνώση είναι δύναμη!!! Ας Πάρουμε Πίσω Τα Σ Υ Μ Β Ο Λ Α ΤΗΣ Δ Υ Ν Α Μ Η Σ.

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Προστασία από φίδια

Τα φίδια-Του Φλωρεντίνου Στο μέρος που κατοικούμε δεν θα γίνουν φίδια, αν γύρω από το σπίτι φυτέψουμε αψέντι ή αγριαψιθιά ή μυρμηγκοβότανο. Όσα είναι τα διώχνουμε αν θυμιατίσουμε με ρίζα από κρίνο ή με κέρατο ελαφιού ή με νύχι γίδας. (!) Θα φύγουν δε όλα τα ερπετά αν κοπανίσουμε το χυμό του συλφίου, μαυροκούκκι και χαλβάνη, κέρατο ελαφιού, ύσσωπο, θειάφι, βασκανήθρα, πευκέδανο και νύχια από γίδα και τα ανακατέψουμε όλα μαζί και κατόπιν χύσουμε μέσα και ξύδι δυνατό και κάνουμε μικρά μπαλάκια και θυμιατίσουμε το μέρος που κατοικούμε.

Και με το καθένα από αυτά τα είδη ξεχωριστά αν θυμιατίσουμε, διώχνει τα ερπετά. Καθώς λένε μερικοί και το κλαδί της ροδιάς διώχνει τα ερπετά και για αυτό τα βάζουν για προφύλαξη στα αχυροστρώματα . ο Απουλήιος λέει ότι αν χτυπήσουμε μια φορά το φίδι με καλάμι μουδιάζει, αν όμως το χτυπήσουμε πολλές φορές δυναμώνει. Ο Ταραντίνος λέει ότι όταν κανείς είναι αλειμμένος με χυλό δρακοντιάς δεν τον πλησιάζουν τα φίδια, το ίδιο και όταν είναι αλειμμένος με χυλό ή με σπόρο από ρεπάνι. Και αν βαστάει μόνο στα χέρια του δρακοντιά ή ρεπάνι δεν τον πειράζουν τα φίδια. (Επίσης ξύλο απο Ροδιά).

Ο Φλωρεντίνος λέει ότι το φίδι δε πλησιάζει όπου υπάρχει ξύγκι από λάφι ή ρίζα από θερμαποβότανο, ή δίκταμος, ή γαγάτης.
Αν λιώσουμε τριβόλι σε νερό και το βάλουμε στη τρύπα του φιδιού φεύγει το φίδι.
Αν χώσουμε γύρω από το σπίτι πήλινα δοχεία από παστό κρέας, όλα τα ερπετά θα πέσουν μέσα. Κατόπιν βουλώνουμε τα δοχεία καλά και τα μεταφέρουμε μακριά και τα καίμε.
Τους δαγκωμένους από φίδια τους ποτίζουμε πρώτα με χυλό από φύλο μελιού και κατόπιν με κρασί αν δεν έχουν πυρετό, αν έχουν με κρασί νερωμένο.
Αλείφουμε δε και τη δαγκωματιά με φύλλα από μελιό ζουλισμένα.

Γεωπονικά/Κασσιανού Βάσσου

Τα δηλητηριώδη ζώα τα διώχνουν αν μπουν κάτω από το στρώμα τα εξής: το αβρότονο, η λυγαριά, το έχιο, η καλαμίνθη, η κόνυζ, η ρίγανη, το έρπυλο, το πόδιο και ο ασφόδελος.

Αν καούν σαν θυμίαμα:
Τα φύλλα της λυγαριάς, η άσφαλτος, το βδέλλιο, το κέρατο ελαφιού, η καλαμίνθη (ή αγριοδυόσμος), το καρδάμωμο, η χαλβάνη, το καστόριο, η κόνιζα, τα πριονίδια του κυπαρισσιού ή του κέδρου, το ορυκτό γαγάτης, η λυσιμαχεία, το μελάνθιο, το πευκέδανο, το σαγαπηνό και το πόλιο.

Αν επαλειφθούν εμποδίζουν τα δηλητηριώδη ζώα να πλησιάσουν και τα διώχνουν:
Ο καρπός της αλθαίας με λάδι και ξύδι, οι καρποί της δάφνης με λάδι κα ξύδι, η χαλβάνη και τα κεδρόμηλα, ο καρπός της πανάκειας του Ασκληπιού και τα άνθη της μαζί με λάδι και γαλάκτωμα συλφίου, αν αλειφθεί κανείς με τα λιωμένα φύλλα της μολόχας μαζί με λάδι διατηρείται ατσίμπητος από τις σφήκες και τις μέλισσες.

Αδάγκωτους από τα ερπετά διατηρεί τους ανθρώπους αν ποθεί η ρίζα του έχιου και ο σπόρος του άγριου καρότου αν φαγωθεί. Αν κανείς αλείψει τα χέρια του με το χυμό της δρακοντιάς, είναι δυνατόν αυτός να πιάσει ανενόχλητα με τα χέρια του τις οχιές, ή αν αλειφθεί με γαλάκτωμα πευκέδανου.
και η ρίζα του φιλεταίριου η οποία αν κρεμαστεί σε φυλαχτό εμποδίζει γενικά να πάθει κανείς οτιδήποτε από σκορπιό.

Αν ριχτούν σκοτώνουν τα δηλητηριώδη ζώα τα εξής:
Η χαλβάνη μαζί με σφονδύλιο και λάδι, ο σπόρος του άγριου καρότου αν ριχτεί, τα καβούρια αν τριφτούν με βασιλικό και ριχτούν σκοτώνουν τους σκορπιούς και η άγρια λυχνίδα ναρκώνει τους σκορπιούς.

Διοσκουρίδης/Περί ευπόριστων και απλών φαρμάκων βιβλίον δεύτερον

Εν Ολίγης:
Φυτά που αν τα έχεις δεν πλησιάζει το σπίτι σου φίδι:
1. Αχίλλεια - Αγριαψιθιά (Achillea mililocium) (crithmifolia )αχιλλέα, χιλιόφυλλος, χιλιόφυλλο,Αψιθιά, πέλινο, απιστιά, πισιδία, λεβιθόχορτο, τραχούρι, δρακόντιο, μελιτίνη, μυρμηγκοβότανο...
2. Δίκταμος -  (Τοποθετείται σε γλάστρα σε πόρτες και παράθυρα και σαν βότανο, κάτω απο το στρώμα)
3. Υποψιάζομαι ότι είναι και το αμπέλι που επέλεγαν όλα τα σπίτια στην Αρχαία Ελλάδα για την είσοδο τους, αλλά δεν βρήκα πληροφορίες.
Τα δηλητηριώδη ζώα τα διώχνουν αν μπουν κάτω από το στρώμα τα εξής: το αβρότονο, η λυγαριά, το έχιο, η καλαμίνθη, η κόνυζ, η ρίγανη, το έρπυλο, το πόδιο και ο ασφόδελος.

Και αν βαστάει μόνο στα χέρια του δρακοντιά (φιδόχορτο) ή ρεπάνι δεν τον πειράζουν τα φίδια.
Επίσης ξύλο απο Ροδιά- το δέντρο
Φυλακτό: Γαγάτης = Ορυκτό, Γενικά απαραίτητο Φυλακτό
To ορυκτό οφίτης (Οφίτης=Σερπεντίνης) αν κρεμαστεί σαν φυλαχτό

Αν καούν σαν θυμίαμα:
Τα φύλλα της λυγαριάς, τα πριονίδια του κυπαρισσιού ή του κέδρου

Αλυμα με  και λάδι ροδοξυλου - RoseHippsSeed oil
Αλυμα με τους καρπούς της δάφνης με λάδι και ξύδι
Αλυμα με Χυμό Δρακοντιά (ή Αράπης ή Φιδόχορτο) (Το φυτό αυτό με τα παράξενα λουλούδια και φύλλα ήταν για τους αρχαίους συνδεδεμένο με τα φίδια που αντιπροσώπευαν τη μυστικότητα του κάτω κόσμου. Στην ανατολική Κρήτη βρέθηκε μία σαρκοφάγος που είναι διακοσμημένη με μοτίβο που πιθανόν είναι παρμένο από τη δρακοντιά.)

Ενδυνάμωση ΑΥΡΑΣ

Ο παρακάτω διαλογισμός είναι πολύ απλός και ο καθένας μπορεί να τον κάνει καθημερινά για λίγα λεπτά.
Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι όλες οι τεχνικές αποδίδουν το μέγιστο αν γίνονται για 21 συνεχόμενες ημέρες.
Μπαίνουμε σε ηρεμία.
1. Οραματιζόμαστε (Καλούμε...) την Θεία Φωτεινή Ενέργεια να εισέλθει στο σώμα μας. (Θα αισθανθούμε την κορυφή του κρανίου μας να δροσίζεται ή να απλώνεται κάτι υγρό).
2. Μόλις το αισθανθείτε, (αν το κάνετε πρώτη φορά, δώστε λίγο χρόνο παραπάνω. Εστω και αν δεν αισθάνεστε τίποτα συνεχείστε την διαδικασία. ΣΙΓΟΥΡΑ συμβαίνει. Απλά μάλλον είστε ανγχωμένοι! )
Οραματιστείτε (Ζητήστε...) να φωτίζει την αύρα σας. Την Φωτίζει Πολύ Δυνατά... Ακτινοβολείτε!
Βιώστε (Οραματιστείτε...) το Φώς να σας πλημμυρίζει.
3. Ζητήστε απο την Ενέργεια (Σύνδεση με την Πηγή, τον Ανώτερο εαυτό, με την Ψυχή, με το Θείο...)
να εμπλουτιστεί η Αύρα σας με ΌΛΑ τα χρώμματα του Ουράνιου Τόξου.
4. Μείνετε σε ηρεμία για λίγα λεπτά. Βιώστε για λίγο το χρώμα. (Έστω και αν δεν "βλέπετε" τίποτα να είστε σίγουροι οτι συμβαίνει)
5. Τέλος ζητήστε να εμπλουτστεί η αύρα σας με χρυσή "σκόνη". Ως μετουσιωτής και προστάτης.
Ευχαριστήστε.
Εξήγηση: Η αύρα μας δεν περιέχει όλα τα χρώματα.
Για παράδειγμα, μια αύρα που υπερισχύει το κίτρινο χρώμα, αν έρθει σε επαφή με κάποιον άνθρωπο που έχει το κόκκινο χρώμα ως βασικό χρώμα αύρας, ΝΟΜΙΖΕΙ ότι "δεχτηκε" κακόβουλη επίθεση ή απλά "αισθάνεται χάλια, αδιαθεσία".
Εφαρμόζοντας αυτή την απλή τεχνική, εν-δυναμώνουμε το ενεργειακό μας πεδίο.
Προστατευόμαστε απο "τις ενέργειες των γύρω μας"
ΤΟ ΧΡΥΣΟ, έχει την μέγιστη προστατευτική δύναμη.
Η Χρυσή αύρα ανήκει στα Φωτεινά Οντα και τους Σοφούς Διδάσκαλους.
Απλά μέσα σε ταπεινότητα και ζητώντας προστασία "εμπλουτίζουν" την αύρα μας με την υπέροχη αυτή ενέργεια. Όταν θα εξεικιωθείτε με την όλη διαδικασία ίσως να νιώσετε το χρυσό να λαμπιρίζει και να λάμπει αναβοσβήνοντας παιχνιδιάρικα στο πεδίο σας! Αλλά και να μην το βιώσετε δεν σημαίνει τίποτα! Συμβαίνει.
Ζήτα και θα σου δωθεί!
Τα Φωτεινά Όντα είναι Εδω για να μας βοηθήσουν.
Απλά δεν πρόκειται να επέμβουν αν δεν τους το ζητήσουμε!

Πως μπορούν τα Φυτά να θεραπεύουν και οι λίθοι να προστατεύουν? Και αντίστροφα...

Τα φυτά και οι λίθοι ανήκουν στην 3η διάσταση, όπως και εμείς.
Ζουν σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον και απόλυτα συνδεδεμένα με την Πηγή. Εχουν πλήρη σύνδεση με το Αιθερικό Πεδίο.
Ξέρουν ακριβώς Τι είναι και Ποιός είναι ο Ρόλος τους.
Κατέχουν ΠΛΗΡΗ γνώση του εαυτού τους.
Ζούν στο Τώρα.
Ο κάθε λίθος είναι "συνδεδεμένος" με τον πρωταρχικό λίθο απο τον οποίο αποκόπηκε.
Αυτό επιτυνχάνεται μέσω του αιθερικού φορέα.
Ζούν με απόλυτη εμπιστοσύνη.
Γενικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φυτά και οι λίθοι είναι Σοφά Στοιχεία.
Δεν πρέπει να τα υποτιμάμε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΕΤΕΣ ΜΑΣ.
Προσφέρουν ότι επιθυμούν σε μας.

Αν τα αγαπάμε, αναγνωρίζουμε την θεϊκή τους έκφραση και τους συμπεριφερόμαστε με τον σεβασμό που αρμόζει σε έναν δάσκαλο και θεραπευτή, τότε μπορούν στα χέρια μας να γίνουν "Μαγικά"!
Είναι ένα βασίλειο πλήρως υποτιμημένο!
Ας αποκαταστήσουμε ΚΑΙ αυτή την σχέση.
Πρέπει να βιώσουμε αυτή την σχέση. Οι υπάρξεις μας είναι άρρητα συνδεδεμένες.
Ειναι υπέροχο (και εντελώς απαραίτητο) να κυριαρχεί ο σεβασμός και η εκτίμηση στην χρήση τους για θεραπευτικούς σκοπούς.
Κάποιες φορές ίσως εξαρτάται η ζωή μας απο ένα βότανο!
Πώς θα συμπεριφερόσασταν σε κάποιον που σε μισή ώρα σας απάλλαξε απο τους πόνους?
Μας προσφέρουν ανιδιοτελώς!
Εϊναι σοφό να αναγνωρίζουμε την θεϊκότητα σε κάθε ένα απο τα θεραπευτικά μας βότανα ή λίθους.
Αποκαθίσταται μια σχέση και επέρχεται η Αγάπη και η Εκτίμηση αλλά και τα ίδια σου προσφέρουν το μέγιστο των ιδιοτήτων τους. ΕΧΟΥΝ ΕΝΣΤΙΚΤΟ!!!! Δεν μπορείς να τα γελάσεις!
Η εκτίμηση είναι κάτι που όλοι όσοι επιζητούν θεραπεία σε συνεργασία με την φύση πρέπει να βιώσουν και να ακτινοβολούν.
Μέσα απο την Γνώση αποκτάμε Σεβασμό.
Ο Σεβασμός γενά την Αγάπη.
Η Αγάπη για όλη την Δημιουργία είναι η μεγαλύτερη προστασία!!!

ΦΥΛΑΚΤΟ ΣΠΙΤΙΟΥ

Θα χρειαστείτε:
Μια γλάστρα απήγανο ή φασκόμηλο ή Δίκταμο (καλύτερα) ή Δεντρολίβανο ή Βασιλικό ή γιούκα.
Έναν λίθο λευκού χαλαζία
Μια μαύρη τουρμαλίνη
Εναν Γαγάτη.
Τη γλάστρα με τον απήγανο ή το φασκόμηλο μπορείτε να τα τοποθετήσετε δίπλα στην εξώπορτα σας ή όπου εσείς θέλετε, αρκεί να είναι ευνοϊκή θέση για το φυτό.

Τη γιούκα μπορείτε να την τοποθετήσετε στην εξώπορτα ή στο μπαλκόνι σας, αρκεί τα «βέλη» της να μη σημαδεύουν την μπαλκονόπορτα μας αλλά να είναι γυρισμένα προς τα έξω.

Εφόσον βρείτε την κατάλληλη θέση για το φυτό σας προχωρήστε στην παρακάτω διαδικασία.
Πάρτε τους λίθους στα χέρια σας, συντονιστείτε μαζί τους και πείτε τους:

«Γίνετε Ασπίδα σε κάθε ενέργεια αρνητική και μη ισορροπημένη
Ασπίδα προστασίας όπου ο οίκος αυτός σας καλεί
Στον οίκο αυτό μόνο το φως και η αρμονία να κατοικεί
Και η αγάπη μέσα σε αυτό μόνο αγκυροβολεί»
Μην επιτέψετε σε τίποτα ανίερο να περάσει την πύλη αυτή!
Η προστασία σας αυτή
ΙΣΧΥΕΙ για όλες τις Διαστάσεις, Για όλα τα Βασίλεια, Για όλα τα σύμπαντα και Για όλες τις Πραγματικότητες σε όλα τα Επίπεδα.

Επαναλάβετε αυτό την επίκληση 3 φορές, οραματιζόμενοι το σπίτι σας λουσμένο στο φως.

Όταν είστε έτοιμοι ανοίξτε τα μάτια σας και πηγαίνετε στη γλάστρα και φυτέψτε μέσα στο χώμα τους λίθους.

Στρέψτε την προσοχή σας στο φυτό και πείτε:
«Σου προσφέρω τούτα τα δώρα με όλη την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη που σου αρμόζει και αναγνωρίζω το Ιερό Καθήκον και την Προσφορά σου!
Κράτα ασφαλές σαν κάστρο δυνατό τον οίκο αυτό που είναι και δικός σου!»

Μπορείτε να ευχαριστήσετε τις ενέργειες και να λιβανίσετε με θυμίαμα προστασίας το σπίτι σας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημείωση μου: Το παραπάνω, το βρήκα. Χρειάστηκε να κάνω ορισμένες αλλαγές. Γενικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φυτά και οι λίθοι είναι Σοφά. Δεν πρέπει να τα υποτιμάμε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΕΤΕΣ ΜΑΣ. Προσφέρουν ότι επιθυμούν σε μας. Αν τα αγαπάμε, αναγνωρίζουμε την θεϊκή τους έκφραση και τους συμπεριφερόμαστε με τον σεβασμό που αρμόζει σε έναν δάσκαλο και θεραπευτή, τότε μπορούν στα χέρια μας να γίνουν "Μαγικά"! Είναι ένα βασίλειο πλήρως υποτιμημένο! Ας αποκαταστήσουμε ΚΑΙ αυτή την σχέση.

Το βάλσαμο (επιστ. Υπερικόν το διάτρητον, Hypericum perforatum)

Το βάλσαμο (επιστ. Υπερικόν το διάτρητον, Hypericum perforatum) είναι φυτό του γένους Υπερικόν. Ήταν γνωστό ως υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John's wort.


Σύσταση του φυτού

Τα φύλλα αυτού του φυτού είναι φωτεινά κίτρινα-πορτοκαλί και τα πέταλα συνήθως κίτρινα. Όταν γυρίσουν προς το φως, αποκαλύπτουν ημιδιαφανείς στιγμές, που δίνουν την εντύπωση πως είναι διάτρητες. Οι κουκίδες αυτές δεν είναι όμως τρύπες, αλλά έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Αν τρίψει κανείς τις μαύρες αυτές κουκίδες που έχουν τα 5 πέταλα με τα δάχτυλά του, αυτά θα γίνουν κόκκινα. Για πολλούς φυτοθεραπευτές, αυτές οι κουκίδες περιέχουν μερικά από τα πιο πολύτιμα και αποτελεσματικά φυτικά συστατικά. Οι στήμονες του φυτού έχουν ιδιαίτερη μορφή, με στερεό κυλινδρικό στέλεχος, με δύο γραμμές που εξέχουν κατά μήκος. Αυτές οι γραμμές κάνουν τον στήμονα να μοιάζει επίπεδος, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο στον κόσμο των φυτών.

Περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το υπερικό ή βαλσαμόχορτο απασχόλησε τη θεραπευτική από την αρχαιότητα: ο Γαληνός[1] και ο Διοσκουρίδης[2] το αναφέρουν σαν διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, αιμοστατικό[3].

Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν σαν επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία του σπαθόχορτο. Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το υπερικό έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «πρόζακ» (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης σαν αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατομμύρια ασθενείς. Μόνο στη Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού.

Χρήση
Εξωτερικά χρησιμοποιείται αφού εκχυλισθεί το φρέσκο φυτό σε ελαιόλαδο για πολλές ημέρες (40 έως 50) ως άριστο επουλωτικό σε πληγές και εγκαύματα πρώτου βαθμού. Και για καθαρισμό της αύρας.

Για εσωτερική χρήση, λαμβάνεται:
Σαν αφέψημα: συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό, που αφήνεται για 10 με 15 λεπτά για να περάσουν όλα τα συστατικό του φυτού στο νερό, από μία μέχρι τρεις φορές την ημέρα, κατόπιν συμβουλής γιατρού, φαρμακοποιού ή ειδικού.

Σε κάψουλες ή χάπια, κατόπιν συμβουλής γιατρού ή φαρμακοποιού.
Σε αλκοολούχο βάμμα, κατόπιν συμβουλής γιατρού ή φαρμακοποιού.

Προφυλάξεις
Το υπερικό μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ προκαλώντας ευαισθησία στο φως. Σε ορισμένα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση φωτοευαισθησίας και φωτοδερματίτιδα, που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς, περιλαμβανομένου του στόματος, της μύτης και των αυτιών. Δεν πρέπει μετά τη χρήση του να ακολουθεί έκθεση στο φως. Τα σκουρόχρωμα δέρματα δεν προσβάλλονται. Σε πειραματόζωα επηρεάζει τη θερμορύθμιση. Πάντως, τα περιστατικά φωτοευαισθησίας και παρενεργειών που έχουν καταγραφεί είναι σπάνια και αφορούν ορισμένες περιπτώσεις πολύ υψηλών ημερήσιων δόσεων.


Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες[εκκρεμεί παραπομπή], το υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων, κατά συνέπεια χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Όσοι χρησιμοποιούν Hypericum θα πρέπει να το σταματήσουν, αν λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν τις εξής δραστικές ουσίες: ινδιναβίρη (crivixan), κυκλοσπορίνη (cyclosporin), θεοφυλλίνη (choledyl, theo-dur, uniphyllin, aberten), διγιτοξίνη (digoxin, lanoxin), panwarfin, και αντισυλληπτικά. Επίσης, επειδή το Ηypericum επηρεάζει νευροδιαβιβαστές, μπορεί να αλληλεπιδρά με διάφορα ψυχοτρόπα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αντικαταθλιπτικών.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AC%CE%BB%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%BF

Ταραξάκο- Πικραλίδα- (Taraxacum officinale)

Πικρόχορτο, Πικραλίδα, το οποίο διεγείρει της εκκρίσεις της χολής, τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα το ζαχαροδιαβήτη και τη χοληστερίνη. Διουρητικό, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Θεωρείται εξαιρετικό για την πρόληψη και ήπια αντιμετώπιση των ρευματισμών και της κόπωσης του οργανισμού. Στη γαστρονομία χρησιμοποιείται ως σαλάτα ωμό ή βρασμένο, με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο. http://www.winefest-dafnes.gr/botana.htm

Το ταραξάκο είναι ενα πολυετές,ποώδες φυτό το οποίο γνωρίζουμε και με τις ονομασίες πικραλίδα, αγριοράδικο ή δόντι λιονταριού. Συχνά το χρησιμοποιούμε ώς σαλάτα αφού τα φύλλα του τα βρίσκουμε σε ορεινές περιοχές και σε λιβάδια. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 25 εκατοστά και χαρακτηριστικό του είναι το κίτρινό του άνθος. Υπάρχει στην Ελλάδα.

Θεωρείται απο τους επιστήμονες φαρμακευτικό μιας και η δράση του είναι ισχυρή και πολύπλευρη. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως αφέψημα και περιέχουν βιταμίνη Α,c,d σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και πολλά ακόμη συστατικά απαραίτητα για την υγεία μας. Το συστατικό της μαννιτόλης που περιέχεται,μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Άλλες γνωστές ιδιότητές του είναι: η τόνοση της λειτουργίας του ήπατος, αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας,μείωση χοληστρερόλης, καταπολέμηση κατακράτησης υγρών, καλή λειτουργία χολής,απομάκρυνση τοξινών, καταπολέμηση αδυναμίας, έλεγχος σακχάρου σε άτομα με διαβήτη, δράση κατά του ιού του έρπητα.
http://diatrofika-nea.blogspot.com/2009/11/blog-post_29.html

Φαρμακευτικές ιδιότητες: Τα ταραξάκο θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά φυτά. Όπως όλα τα πικρά χόρτα, το ταραξάκο διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής, τονώνει τις λειτουργίες του ήπατος το βοηθά να απομακρύνει τοξίνες κάθε προέλευσης, ανακουφίζει ακόμα και στα πρώτα στάδια κίρρωσης., καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και την αύξηση της χοληστερίνης. Είναι επίσης διουρητικό, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Επειδή περιέχει μεταλλικά στοιχεία κι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το ταραξάκο είναι εξαιρετικό φάρμακο προληπτικό και θεραπευτικό συγχρόνως, κατά των ρευματισμών και της αδυναμίας.

Συστατικά φύλλου Ταραξάκου: τα κύρια πικρά συστατικά του φύλλου και που συναντώνται επίσης και στη ρίζα είναι οι σεσκιτερπενικές λακτόνες συμπεριλαμβανομένων των γερμακρολιδίων (γλυκοσίδη του ταραξινικού οξέος και γλυκοσίδη του 11,13-διυδροταραξινικού οξέος). Άλλα συστατικά είναι τριτερπένια (κυκλοαρτενόλη και φυτοστερόλες), παρα-υδροξυφαινυλο οξικό οξύ, κουμαρίνες(σκοπολετίνη, αισκουλετίνη), καροτενοειδή (λουτείνη, βιολαξανθίνη), βιταμίνες: Α (14.000iu/100g φρέσκων φύλλων), Β, C και D, ανόργανα στοιχεία ιδιαίτερα κάλιο (3,5-4,5% των ξηρών φύλλων).
http://www.dolo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=175&Itemid=51

Ταραξάκο ( Taraxacum officinale)
Κοινή ονομασία αγριομάρουλο.
Ιδιότητες:
Πέρα από σαλατικό, το ταραξάκο έχει μία σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι διουρητικό, υπακτικό, τονωτικό, καθαριστικό του αίματος κατά των φλεγμονών του στήθους και του βήχα.

Έχει ευεργετική δράση στη χολή. Από τη ρίζα του φουρνισμένη και αλεσμένη, παίρνουμε έναν καφέ που είναι πολύ ωφέλιμος στην πέψη. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν ενός κοινού μαρουλιού. Αφέψημα των φύλλων του είναι κατά του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της υδρωπικίας. Καλυτερεύει τη λειτουργία των αδένων. Η πλήρης επίδραση του επιτυγχάνεται όταν τα φύλλα του, τρώγονται ωμά σαν σαλάτα.

Που το συναντάμε:
Πολύ γνωστό στην Ελλάδα φυτό, που συναντάται σε ακαλλιέργητους τόπους, σε λιβάδια ακόμα και σε δρόμους. http://www.ert.gr/afieromata/votana/votana19.html

Δίκταμος

Αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και κυτταροτοξική δράση
Μια από τις σημαντικότερες δράσεις που παρουσιάζει το φυτό και η οποία έχει μελετηθεί αρκετά είναι η αντιοξειδωτική του δράση

Από τα χαρακτηριστικά φυτά της Κρήτης και από τα αγαπημένα βότανα των Κρητικών, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να καταπολεμήσουν το συνάχι, τη γρίπη, τους πονοκεφάλους, τις πεπτικές διαταραχές, τους ρευματισμούς κλπ. Σε εξωτερική χρήση βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και εξάλειψη των μωλώπων. Στη Μινωϊκή εποχή είχε τιμητική θέση αφού θεωρούνταν το πολυτιμότερο βότανο.http://www.winefest-dafnes.gr/botana.htm

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι το φυτό αυτό διευκολύνει τον τοκετό, είναι εμμηναγωγό, εκβάλλει τα βέλη, είναι επουλωτικό των πληγών, θεραπεύει τα έλκη και τα κατάγματα των οστών, προφυλάσσει από τα δήγματα ζώων που έφεραν ιούς και δρα θεραπευτικά ενάντια σε αυτούς. Επιπλέον, θεωρούσαν ότι είναι αντιλυσικό, είναι φάρμακο των νεύρων και ευεργετικό για τις αρθρίτιδες και τις ρευματικές παθήσεις, θεραπεύει τη χοιράδα, τις δοθιήνες και τα συρίγγια. Ακόμα, το είχαν ως αποτελεσματικό κατά των κεφαλαλγιών και των πόνων του σπληνός και του στομάχου και ότι χρησιμεύει για την παρασκευή του δικταμνίτου οίνου [Γκανιάτσας 1966].

Φασκόμηλο / Salvia officinalis

Κύρια Χημικά Συστατικά •κετόνες (thujone 21-51,5%, camphor 4,5-25,5%)
•οξείδια (cineol 1-8 5,5-13%)
•τερπένια (pinene 1-65%)

Όργανα:
•συκώτι, χολή
•νεφρά

Ιδιότητες:
•τονωτικό, διεγερτικό (επινεφριδιακό, νευρικό)
•αντι-ιδρωτικό
•αντισηπτικό
•διουρητικό
•εμμηναγωγικό
•υπερτασικό
•ορεκτικό, στομαχικό
•καθαρτικό
•στυπτικό, επουλωτικό

Ενδείξεις:
•γενική εξασθένιση, αναιμία, νευρασθένεια
•υπόταση
•στειρότητα, εμμηνόπαυση, ρύθμιση του κύκλου περιόδου, προετοιμασία τοκετού
•εφίδρωση, πυρετός
•ηπατοχολικές και νεφρικές δυσλειτουργίες
•νευρική θλίψη
•βρογχίτιδα, άσθμα
•στοματικά έλκη, στοματίτιδα, αμυγδαλίτιδα, δερματίτιδα
•τριχόπτωση
•έλκη, πληγές

Το αιθέριο έλαιο του Φασκόμηλου είναι τονωτικό σε υψηλές δόσεις, και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εσωτερικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πρέπει να αποφεύγεται από επιληπτικούς και υπερτασικούς. http://www.donkeyisland.gr/new/Famlabiatae.html

 Το φασκόμηλο είναι εξαίρετο τονωτικό, καταπολεμά την κούραση, βοηθά άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση και διευκολύνει την πέψη. Συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από υψηλή εφίδρωση. Ισορροπεί ήπια τον οργανισμό των γυναικών που πάσχουν από σπάνια έμμηνα ή πρόωρη εμμηνόπαυση. (θα πρέπει να αποφεύγεται σε συχνή χρήση από γυναίκες που εκκρίνουν πολλά οιστρογόνα). http://www.winefest-dafnes.gr/botana.htm

Το γένος Salvia

Με πάνω από 500 είδη, είναι το πιό σημαντικό της οικογένειας των Χειλανθών.
Σάλβια σκλάρεα / Salvia sclarea

Κύρια Χημικά Συστατικά
•εστέρες (linalyl acetate 62-78%)
•αλκοόλες (linalol 6,5-13,5%, sclareol 0,4-2,6%)
•τερπένια (germacrene 1,5-12%)

Όργανα:
•γυναικεία γεννητικά όργανα

Ιδιότητες:
•παρόμοιες με του Φασκόμηλου, με ιδιαίτερη έμφαση στα γυναικολογικά

Ενδείξεις:
•προβλήματα περιόδου, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
•λευκόρροια, ψυχρότητα
•εμμηνόπαυση
http://www.donkeyisland.gr/new/Famlabiatae.html

Tα Φυτά της Καρδιάς Οικογένεια Labiatae (Χειλανθή)

Αιθέρια έλαια της οικογένειας:
Βασιλικός,Σάλβια σκλάρεα, Ύσσωπος, Λεβάντα, Μαντζουράνα, Μελισσόχορτο, Ρίγανη, Φλισκούνι, Μέντα, Δεντρολίβανο, Φασκόμηλο, Δυόσμος, Θυμάρι.

Ενώ συνήθως κάθε βοτανική οικογένεια περιέχει ελάχιστα φαρμακευτικά φυτά, όλα τα Χειλανθή κατέχουν κάποια θεραπευτική δύναμη, γεγονός που υποδεικνύει την ειδική τους σχέση με τους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στην ασυνήθιστη επιρροή των κοσμικών δυνάμεων της θερμότητας στη δόμηση της οικογένειας των Χειλανθών.

Τα Χειλανθή προτιμούν ιδιαίτερα τις ανοιχτές εκτάσεις, τις ξερές, βραχώδεις πλαγιές και τα ηλιόλουστα βουνά, όπου φύονται τα πιο χαρακτηριστικά είδη τους (λεβάντα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι). Προτιμούν τις περιοχές με ήπιο, μεσογειακό κλίμα.

Πολλά Χειλανθή χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, πράγμα που υποδεικνύει τη σχέση τους με το πεπτικό σύστημα. Το άρωμά τους είναι αναζωογονητικό, διεγερτικό, ζεστό, ζωντανό. Σε αυτή την οικογένεια δεν συναντάμε ήπιες, άτονες, εκστατικές ή ναρκωτικές νότες.

Τέλος, πολλά Χειλανθή (Βασιλικός, Μέντα, Δενδρολίβανο, Θυμάρι) αναπτύσσουν διάφορα χημειότυπα. Αυτό φαίνεται ότι υποδεικνύει ένα ισχυρό δυναμικό της οικογένειας για προσαρμοστικότητα, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν ανοσοδιεγερτική ικανότητα!

Δράση:
•θερμαντική, διεγερτική (ζωτικά κέντρα, μεταβολισμός)
•κατευναστική επίδραση πάνω σε υπερδραστήριο αστρικό σώμα - το επαναφέρει στον έλεγχο των ζωτικών κέντρων

Τομέας δράσης:
•οργάνωση των ζωτικών κέντρων: μεταβολισμός, πέψη, αναπνοή, σχηματισμός αίματος

Ενδείξεις:
•εξασθένηση των ζωτικών κέντρων (αναιμία, κακή πέψη, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης)
•συνιστώνται για ανθρώπους με έντονη ψυχική δραστηριότητα (θεραπευτές, ενδιάμεσα, κ.λ.π.), για να μην χάνουν τον έλεγχο και να μην εξαντλείται η ζωτικότητά τους.
http://www.donkeyisland.gr/new/Famlabiatae.html

Βασικά παρασκευάσματα και τρόποι χρήσης

Για κάθε περίπτωση είναι ωφέλημο να έχετε μια γενική γνώση. Τί και πώς.
ΕΝ ΚΑΙΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΟΜΩΣ, ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ!!!!!!!!
Πανελλαδικά υπάρχουν φαρμακεία που κατόπιν παραγγελίας σας παρασκευάζουν ότι θέλετε.
Και διαδυκτιακά μπορείτε να τα παραγγείλετε. Απο ένα τέτοιο ηλεκτρονικό "φαρμακείο" έχουμε αντλήσει τις πληροφορίες.
Τα παρακάτω, αφορούν την ενημέρωση σας.
Η βοτανοθεραπεία είναι επιστήμη!!!

Έμβρεγμα Ι (Maceration)
Είναι διάλυμα συστατικών που παίρνουμε μουσκεύοντας τη φυτική ύλη σε κρύο νερό για αρκετό χρόνο ( μέχρι αρκετές μέρες).

Έμβρεγμα ΙΙ (Digestion)
Διάλυμα που παίρνουμε με ζεστό νερό κ’ατω του βρασμού (ρίζες, φλοιοί)

Έγχυμα (Infusion)
Τσάι-Είναι διάλυμα συστατικών που παίρνουμε όταν τοποθετήσουμε την φυτική ύλη σε ανάλογο δοχείο και την σκεπάσουμε με βραστό νερό. Το δοχείο σκεπάζεται και το παρασκεύασμα είναι έτοιμο σε 5-10 λεπτά. Η αναλογία είναι συνήθως 2-5 μέρη φυτικής ύλης στα 100 μέρη νερού.

Αφέψημα (Decotion)
Γίνεται όταν βάλουμε να βράσει η φυτική ύλη με σιγανό βράσιμο στο νερό για μερικά λεπτά(ένα τέταρτο της ώρας περίπου). Μια κουταλιά φυτικής ύλης για τέσσερα φλιτζάνια νερό. Χρησιμοποιούνται κυρίως οι ρίζες, οι φλοιοί, τα στελέχη και μερικά φύλλα.

Εκχύλισμα (Extract)
Παρασκευάζεται όταν διάλυμα συστατικών φυτικής ύλης (σε νερό, οινόπνευμα η αιθέρα) το εξατμίσουμε κατά ένα μέρος.

Σιρόπι (Sirop)
Γίνεται με 100γρ. ζάχαρη σε 100γρ. νερό (ζεστό η κρύο). Το σιρόπι είναι ιδανικό γιατρικό για τον βήχα. Τα σιρόπια χρησιμεύουν για να αρωματίσουν τα γιατρικά στα παιδιά.

Βάμμα (Tincture)
Παρασκευάζεται όταν αφήσουμε την φυτική ύλη σε οινόπνευμα καθαρό να μουσκέψει για αρκετές μέρες (10 μέρες σε αναλογία 10:100). Το καθαρό υγρό είναι το βάμμα. Παρασκευάστε το βάμμα κάθε βοτάνου χωριστά και συνδυάστε μεταξύ τους τα έτοιμα βάμματα. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα-ρούμι)

Αιθέριο έλαιο
Παρασκευάζεται με εκχύλιση φαρμακευτικά. Γίνεται με απόσταξη διαφόρων μερών της φυτικής ύλης.

Αλκολάτ (Alkolat)
Γίνεται όταν μουσκέψουμε την φρέσκια φυτική ύλη σε οινόπνευμα

Αλκολατύρ (Alkoolature)
Γίνεται όταν μουσκέψουμε την φυτική ύλη σε καθαρό οινόπνευμα αρκετά και πάρουμε το καθαρό υγρό.

Υδρολατ (Hydrolat)
Είναι το απόσταγμα νερού με αρωματική φυτική ύλη (νερό άνθεων πορτοκαλιάς)

Πτυσάνη (Tisan)
Είναι διάλυμα φυτικών συστατικών που παίρνουμε με έναν από τους απλούς τρόπους: ( Έμβρεγμα, έγχυμα, αφέψημα). Για να γλυκάνετε τα διάφορα παρασκευάσματα χρησιμοποιήστε μέλι.

Κρέμα (Cream)
Είναι μίγμα νερού με λίπη η έλαια, που αναμιγνύεται με το δέρμα και το μαλακώνει. Μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα με μια γαλακτοποιητική αλοιφή. Οι κρέμες διατηρούνται για αρκετούς μήνες (σε δροσερό μέρος η στο ψυγείο). (150γρ. γαλακτωματοποιητική αλοιφή- 70ml γλυκερίνη- 80ml- 30γρ. αποξηραμένο βότανο)

Αλοιφή (Salve)
Περιέχει μόνο έλαια και λίπη χωρίς νερό. Οι αλοιφές είναι κατάλληλες για τα σημεία όπου το δέρμα είναι εξασθενημένο και μαλακό. Παρασκευάζεται από ζωικά λίπη. Εξίσου αποτελεσματικές είναι η βαζελίνη και η παραφίνη. ( 500γρ. βαζελίνη η κερί παραφίνης- 60γρ. αποξηραμένο βότανο)

Σκόνες και κάψουλες
Τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μορφή σκόνης, διαλυμένα με νερό η πασπαλισμένα στο φαγητό η μέσα σε κάψουλες. ( 2-3 κάψουλες 200γρ., 2-3 την ημέρα/1/2-1 κουταλιά σκόνη 3 φορές την ημέρα)

Κομπρέσα
Συχνά χρησιμοποιούνται για να επιταχύνουν την επούλωση πληγών και την θεραπείατων μυϊκών κακώσεων. Είναι ένα κομμάτι ύφασμα μουσκεμένο στο βότανο. Για την κομπρέσα μπορείται να χρησιμοποιήσετε το έγχυμα, το αφέψημα και το βάμμα αραιωμένο σε νερό. Χρησιμοποιήστε το πρότυπο έγχυμα, αφέψημα η 5-20ml βάμμα σε 500ml καυτό νερό.

Κατάπλασμα
Έχει παρόμοια δράση με την κομπρέσα αλλά χρησιμοποιείται ολόκληρο βότανο αντί για το υγρό εκχύλισμα. Τα καταπλάσματα χρησιμοποιούνται ζεστά. Ψιλοκόψτε νωπά βότανα σε μίξερ για μερικά δευτερόλεπτα η βράστε τα σε λίγο νερό 2-5 λεπτά.μ Αντικαταστήστε το κατάπλασμα κάθε 2-4 ώρες.

Χυμοί
Οι χυμοί από βότανα παρασκευάζονται πολτοποιώντας το φυτό με μίξερ η αποχυμωτή. Για να πάρετε τον χυμό περάστε τον πολτό από σουρωτήρι η ζελατινένια σακούλα. (10 λίτρα νωπό βότανο για 100ml χυμό.

Μίγματα για Αρωματοθεραπεία
Εξατμίστε σταγόνες από τα μίγματα αιθερίων ελαίων σε συσκευές καύσης (burner) ή βάλτε μερικές σταγόνες σ' ένα μπωλ με νερό 6-10 σταγόνες, και βάλτε το στο καλοριφέρ.
http://www.donkeyisland.gr/new/use.html

ΕΠΙΚΛΗΣΗ / ΩΔΗ ΣΤΟ ΟΛΟΝ ΦΩΣ - ΟΛΥΜΠΙΟΙ Ε